Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

To nye iskjerner er boret

by marte sist endret 03.10.2008 - 10:19

Vi har strevd to dager med å få opp to korte iskjerner fordi vi stoppet i et område med ekstremt lite nedbør og dermed store og løst lagrede iskrystaller.

Posisjon: 78 grader 13 minutt S, 32 grader 51 minutt Ø, 3591 m.o.h.

Maksimums- & minimumstemperaturer: -24 °C og -37 °C

Det skulle være gjort på en dag. Å bore to korte iskjerner; en på 10 meter og en på 22,5 meter (ca 200 år tilbake i tid). Men vi måtte gi opp flere hull hvor vi rett og slett ikke fikk opp iskjernen. Årsaken lå i at vi hadde stoppet i et område hvor det er ekstremt lite nedbør og hvor iskrystallene er store og løst lagret. Omsider lyktes vi etter to dager med intenst arbeid. For å unngå dette videre på turen, har vi studert Radarsat satellittbilder som reflekterer radarbølger avhengig av størrelsen på iskrystallene. Borestedene videre på turen er nå plassert i områder hvor det er høy refleksjon på Radarsat-bildene. I morgen kl. 06 kjører vi non-stop videre til Plateau Station som planlegges nådd fredag kveld – den ligger 200 km unna…

- Jan-Gunnar

Antarctic plateau

Typisk utsikt på platået. Merkelig nok ”pekte” skyene på himmelen direkte mot målet vårt – Sydpolen (foto: Kjetil Bakkland).

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy