Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

McMurdo

by Tom Neumann sist endret 16.12.2008 - 19:20

I dag hadde vi vår første hele arbeidsdag i McMurdo, som er logistikksenteret for USAs antarktisprogram. McMurdo er mer en liten by enn en fjern feltleir, med en befolkning på opp til 1200 personer i sommersesongen.

Stasjonen ble etablert i løpet av sørsommeren 1955-1956, i forkant av det forrige, internasjonale polaråret 1957-1958 (det internasjonale geofysiske år).  Siden da har stasjonen vokst formidabelt etter hvert som stadig flere forskere og forskningsprosjekter har kommet til Antarktis.

McMurdo har anlegg og fasiliteter til å yte tung støtte til forskningsprosjekter (som vårt), med laboratorier, kontorer og datanettverk. Det er også fasiliteter for å håndtere flytrafikken inn og ut av McMurdo - i første rekke ut til Christchurch og inn til Sørpolen - slik som frakthåndtering, drivstoffanlegg, flyvedlikehold, værtjeneste og lufttrafikkontroll. Alt dette krever kraft, varme, vann og sanitær, og en stor stab er her for å vedlikeholde og betjene disse funksjonene. Vi kan se hvordan hele apparatet har vokst til sitt nåværende omfang ved at en stadig vekst i forskningsaktiviteten har ført til et økt behov for forskningsstøtte.  Hvert år er det omkring 3000 mennesker som kommer til McMurdo, enten for å forske eller for å støtte den forskningen som finner sted her.

I dag har vi brukt mesteparten av dagen til å sortere og pakke mat. Turen i år kommer til å vare rundt 15 uker, med 9 mennesker i arbeid de første 4 og deretter 12 for resten av sesongen. Alt dette krever anselige mengder mat. I går sorterte og pakket vi omtrent halvparten av tørrmaten (ris, pasta, kjeks, frokostblanding og slikt); det tok det meste av dagen.  På bildet er det Einar og Lou som diskuterer middagsalternativer.

Mesteparten av maten kom ned til McMurdo med skip forrige sørsommer, og vi velger ut det vi vil ha fra ei svært så lang liste. Selv om hvert forskningsparti i teorien kunne ta med sin egen mat, ville det bety at man måtte fly inn all maten til Antarktis.  Det er langt mer effektivt å skipe det inn, og så fordele i McMurdo.  Det amerikanske antarktisprogrammet sender et skip ned hit hver sesong, vanligvis tidlig i februar.  Alt stort og tungt gods må kjøpes inn i god tid, og så sendes ned med skipet sesongen før det skal brukes. Eksempelvis vil den maten vi skal spise nå, være kjøpt inn i USA sommeren eller høsten 2007 og ankommet McMurdo i februar 2008.  Det er ikke akkurat ferskvare vi får med oss, men maten holder seg godt her nede. Fordelen er at de ressursene man sparer på å frakte med skip, kommer vitenskapen til gode.


Nov 2 McMurdo

Einar og Lou sorterer og pakker mat i McMurdo (Foto: Tom Neumann)
Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy