Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Tid til overs

by Tom Neumann sist endret 16.12.2008 - 19:18

I dag forsøkte vi for andre gang å komme oss inn til Camp Winter, men dårlige værforhold gjorde at vi nok en gang måtte vente med avreisen.

Været startet med å se ganske bra ut i dag, men utpå ettermiddagen ble det dårlig sikt igjen.  Dermed ble også dagens flytur kansellert, og vi smurte oss med tålmodighet og satser på bedre vær i morgen.

Vi får altså bruke litt ekstra tid her på Sørpolen. Lou og Zoe syntes det var på tide å ta et bilde fra Sørpolen. Sørpolen er ca 30 m vekk fra den faktiske (geografiske) Sørpolen. Markøren til den geografiske pol flyttes en gang i året (januar), og en ny markør blir satt på den faktiske geografiske Sørpolen. Men hvorfor trengs en ny markør hvert år? Det er fordi Sørpolen beveger seg rundt 7 meter per år. En test på dette kan være å slippe et blad i en bekk eller elv, og så se man at vannet bære bladet nedover strømmen. Dette fenomenet forårsaket noen misforståelser i de tidlige dager på Sørpolen før isens væskemengde ble målt nøyaktig.

attende nov

Lou and Zoe poserer på Sørpolen. Foto: Lou Albershardt

attende novto

Tom angir retning av hvor isen flyter. Geografiske markører fra tidligere år kan ses i det fjerne. Foto: Dan Dixon
Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy