Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Scotts hytte på Kapp Evans

by Stein Tronstad sist endret 03.12.2008 - 21:16

McMurdosundet er fullt av historie. For de som vil se, er det rikelig med påminnelser om bestrebelser og prøvelser i den tidlige fasen av forskning og oppdagelser i Antarktis.

De mest framtredende minnesmerkene er selvsagt de tre ekspedisjonshyttene til Scott og Shackleton på Hut Point, Kapp Evans og Kapp Royds, og vi har fått muligheten til å se to av dem.  Alle de tre hyttene er selvsagt vernet. I ly av Antarktistraktaten er det opprettet et spesielt verneområde, et 'Antarctic Specially Protected Area', rundt hver av dem, men de er likevel åpne for besøkende med guide. Et bevaringsarbeid er igangsatt i regi av New Zealands Antarctic Heritage Trust.  I samarbeid med Riksantikvaren i Norge omfatter dette også Carsten Borchgrevinks hytte på Kapp Adare, åstedet for den første overvintringen i Antarktis.  Nettstedet til Antarctic Heritage Trust er en kilde til mye og god informasjon om hyttene og ekspedisjonene som bygde og brukte dem.

Hyttene nær McMurdo er:

  • Discovery-hytta på Hut Point ligger på et lite nes rett nedenfor McMurdo. Denne hytta ble bygd i februar 1902 av Scotts Discovery-ekspedisjon og gjorde tjeneste som hovedbase for denne ekspedisjonen.  Seinere fungerte den også som  bistasjon for Scotts sørpolekspedisjon, Shackletons Nimrod-ekspedisjon, og Rosshavpartiet til Shackletons episke transantarktiske ekspedisjon i 1914-1917.
  • Shackletons hytte på Kapp Royds ligger 35 km nord for McMurdo, og ble bygd i 1908 under Nimrod-ekspedisjonen.  Den fungerte som base og utgangspunkt for Shackletons framstøt "lengst sør" til 88°23' S i januar 1909.
  • Scotts hytte på Kapp Evans ligger 25 km nord for McMurdo, mellom Hut Point og Kapp Royds.  Dette var hovedbasen for Scotts skjebnesvangre sørpolekspedisjon med Terra Nova i 1910-1913. 


Discovery-hytta ligger bare en kort spasertur fra McMurdo. Så lenge sjøisen er god nok, blir det også organisert "bussturer" med frivillige guider fra McMurdo til Kapp Evans i helgene. Sist søndag var vi heldige nok til å komme oss på lista, som er begrenset til 21 navn siden det er

akkurat så mange personer det er plass til i en "Delta" isbuss. Bussturen ut tok 1,5 time, med innlagt stopp ved ei interessant ishule i en bre under Erebus.  Framme ved Kapp Evans hadde vi rikelig tid til å rusle rundt i og rundt hytta, følge med på det pågående bevaringsarbeidet og se et vell av gjenstander og utstyr som ligger akkurat slik det ble forlatt for nesten et århundre siden.

Mange tanker melder seg på et slikt sted, ikke minst om den enorme kontrasten mellom å forberede en reise over Antarktisplatået i 1911 og i 2008, men også om utfordringene Scotts ekspedisjon møtte, om oppdagelser, om menneskelig utforskertrang og om ledelse.  Terra Nova-ekspedisjonen hadde et stort mål, og de hadde ressursene til å nå det.  Viljestyrke, pågangsmot og utholdenhet hadde de til overmål. Kunne utfallet ha blitt annerledes om de hadde forberedt seg bedre?

01 Dec Cape Evans

Scotts hytte på Kapp Evans slik den ser ut i dag.

01 Dec Cape Evans int

Gjenstander slik de ligger inne i hytta.

01 Dec Delta

Andreas prøver å få løft på en Delta-buss. (Alle foto: Stein Tronstad)

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy