Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

På helsa løs

by Ole Tveiten — sist endret 22.02.2009 - 22:53

Utdanningsnivået på årets travers er høyt, og det er flere doktorer med. Men det er bare en ”doc”. Selv om han har nok å henge fingrene i som assistent for de andre fagfolkene, har han så langt hatt lite å bestille innen sitt eget fagfelt.

Sted: 80º 15’ S,  4º 33’ Ø
Vær: Skyfritt, -27 gr C, svak vind 3 m/s

I tidlige polartider var skjørbuk pga C-vitaminmangel en mulig trussel, noe Roald Amundsen bl a kompenserte for ved å ha med seg multer på ekspedisjonen sin i 1911. Ellers var været og tiden den verste fienden. I dagens polarmedisin er det beskrevet en tilstand av nedsatt produksjon av thyroxin, altså lavt stoffskifte, hos overvintrere i Antarktis. Det er også relativt hyppig med søvnproblemer, noe som ikke er så underlig i et område der sola aldri går ned om sommeren og aldri kommer opp om vinteren. At isolasjonen i det kalde og mørke vinterhalvåret kan tære på psyken hos enkelte, er heller ikke underlig, men generelt er Antarktis et ”sunt” område å oppholde seg i.

De overbefolkede basene på McMurdo og Sørpolen med daglig tilførsel av nye mikrober fra omverdenen er tidvis utsatt for mye luftveis- og mage/tarm-infeksjoner, såkalt ”cruds”.  Men når en kommer seg vekk fra disse basene og har gått gjennom en 14 dagers ”karantene” i isolasjon, er infeksjonsrisikoen svært liten. Nå deler vi de samme mikrobene!

Dagens traversdeltagere er friske og sunne. En obligatorisk, grundig lege- og tannlegeundersøkelse før avreise har til hensikt å avdekke tilstander som er uforenlig med opphold her nede, og kombinert med det faktum at de fleste deltagerne har erfaring fra tilsvarende strøk tidligere, gjør dette at helsetilstanden er svært god.

Ttraversdeltagerne møter stort sett tre helserisiki i dag: På verdens kaldeste kontinent er selvfølgelig KULDA en stadig trussel. Det jobbes ute hele dagen i temperaturer på 25-30 minusgrader og med et vindtillegg som stadig gir 40 effektive kuldegrader. Mye av utstyret krever at en tar av seg hansker og votter av og til, og det er nødvendig med planlegging og årvåkenhet for å unngå frostskader. SOLA er selvfølgelig vår gode venn, men også en potensiell fiende for hud og øyne. Tynt ozonlag, stor høyde, 24-timers sol og en ekstrem refleksjon pga all snøen gjør at høy solfaktor og solbriller er helt nødvendig for å unngå skader på hud og øyne. Den største risikoen er nok SKADER som kan oppstå pga mye motorisert utstyr, skarpe redskaper og tunge ting samt at vi beveger oss med mye klær og tunge sko opp og ned trapper, stiger og på sleder.  Med andre ord: Ting kan skje, og det skjer helst når en minst venter det.


29jan

Doktor Ole sjekker at utstyret er i orden.  Foto: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy