Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Ikke noe alvorlig…

by Ole Tveiten — sist endret 22.02.2009 - 22:53

Så langt på selve traversen har vi vært forskånet for medisinske problemer av noe slag. Den mest alvorlige hendelsen på platået har vært en forstuet stortå etter en litt vel rask tur ned trappa fra sovemodulen med bivuakksko.

Sted: 79º 29’ S,  3º 36’ Ø
Vær: Skyfritt, -31 gr C, svak vind 3 m/s

Skulle imidlertid noe mer alvorlig skje, er ”doc” vel utstyrt for å takle de fleste situasjoner.  Ei ubenytta køye oppunder taket i kjøkkenmodulen er fylt med medisinsk utstyr av nyere slag. Vi har kombinert hjertestarter/EKG og overvåkningsutstyr for blodtrykk, surstoffmetning og temperatur, 2 trykkbager for behandling av høydeproblemer, skinner og vakumspjelker for brudd i alle kroppens knokler, småkirurgisk utstyr, bandasjer, gips og medisiner for de fleste akutte tilstander fra svake smertestillende til narkosemidler. 

Skulle noe så alvorlig skje at en av oss trenger sykehushjelp, vil vi måtte be om evakuering med fly til Sørpolen eller Troll og videre ut av kontinentet til Christchurch eller Cape Town. Solidariteten i Antarktis er stor når alvorlige ting skjer, og hvis vær og snøforhold står oss bi, vil en kunne være på sykehus i løpet av et par døgn. Men siden vi antagelig er blant de mennesker på kloden som befinner oss lengst fra medisinske ressurser og sykehus, har man altså satset på den luksus det er å ha en egen lege for 12 personer. Legepraksisen på traversen har beredskap 24 timer i døgnet 7 dager i uken fram til 25.februar, og det er ingen ventetid på time.

Og skulle noen lure på hva som skjer hvis legen selv blir pasient, er Lou med sin årlig oppdaterte kursing innen det paramedisinske feltet allerede utpekt som assistent og stedfortreder. En av ventedagene på Sørpolen brukte vi også til å gi alle deltagerne en oppdatering i førstehjelp. Dermed kan også legen føle seg trygg på å bli tatt vare på hvis noe skulle skje!


30jan


Håndtering av last krever forsiktighet og omtanke for å unngå skader. Foto Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy