Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Ankomst til Kohnen

by Tom Neumann (oversatt til norsk av Stein Tronstad) — sist endret 22.02.2009 - 23:03

Etter sju og en halv dag på reise har vi tilbakelagt de 780 kilometerne til Kohnen. Etter mange uker på platået uten å ha sett annet enn snø, er det en opplevelse å se en menneskelig utpost igjen.

Sted: Stasjon Kohnen, 75º 0’ S, 0º 0’ Ø
Vær: Helt klart, -34 gr C, laber bris 6 m/s

Det er knapt til å tro, men rundt kl 15 i ettermiddag begynte vi å ane små, svarte flekker i horisonten foran oss.  I løpet av den neste timen vokste flekkene seg større og større, for så å materialisere seg som en tysk forskningsstasjon, Kohnen.  Vi parkerte kl 16, etter å ha brukt 7,5 dager på å kjøre 780 kilometer.  Dette er den første utposten vi har sett siden vi forlot Sørpolen for 43 dager siden, og på sin måte er det betryggende å vite at andre mennesker har vært her.  I morgendagens blogg vil Stein fortelle mer om bakgrunnen for at denne stasjonen ble etablert her.

Vi har stoppet her for å ta om bord et drivstoffdepot som ble lagt igjen til oss forrige sesong.  Stasjonskartet vi fikk den gangen viste hvor 25 fat var satt igjen til oss, og vi så dem tydelig da vi kom inn.  I ettermiddag har logistikklaget samlet sammen fatene, lastet dem på sleden våre, og gjort klart for neste kjørestrekning.  Vi har nå rundt 900 kilometer igjen til Troll, via stasjon 7 og lasteplassen nede på iskanten.  Selv om vi har passet på å ha marginer, vil disse 25 fatene sikre at vi kommer fram til Troll i god stil, med drivstoff til overs.  Mens vi er her, vil Kirsty også gjøre en liten kartlegging med den lavfrekvente radaren, og Zoe vil ta opp en kort snøkjerne. Siden vi nå er her, er det vanskelig å motstå fristelsen til litt forskning.

I øyeblikket er alt stille her på Kohnen.  Det er ingen mennesker her; stasjonen er vanligvis bare bemannet gjennom sommersesongen.  Men rent tilfeldigvis kommer det inn et fly i morgen, med teknikere som skal ta vedlikeholdet på den automatiske værstasjonen her og ellers sikre at stasjonen er klar for en ny vinter.  Det spørs om vi fortsatt er her når flyet lander; vi håper å kunne komme fram til vårt aller siste forskningsstopp i morgen – stasjon 7, som ligger 110 kilometer lengre mot nord.


4feb


Traversdeltakerne samlet foran Kohnen-stasjonen.  Selvutløser: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy