Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Tilbake til normalt!

by Zoe Courville (oversatt til norsk av Stein Tronstad) — sist endret 22.02.2009 - 23:05

Kjøreturen nordover fra Recoverysjøene har gitt mange kjærkomne endringer – leirstedet, utsikten og, viktigst for meg, snøforholdene!

Sted: ”NUS08-7”, 74º 7’ S, 1º 36’ Ø, 2700 m.o.h.
Vær: Overskyet, lett snøfall, -28º C, laber bris 7 m/s

For hvert stopp så vi mindre av den ”djevelsnøen” vi slet med på Recoverysjøene, sukkersnøen som smuldret idet den forlot snøskuffa og torpederte mangt et boreforsøk. I stedet fikk vi tilbake mer og mer ”normal” snø.  Særlig for Lou var dette godt nytt, siden boringen vil gå lettere i snø som henger bedre sammen.  I gropa mi betyr det mindre sukker og mer snø som lar seg skjære ut i blokker.  Forbedringen skyldes at vi gradvis er kommet inn i områder med mer snøopplagring etter hvert som vi har fjernet oss fra Recoverysjøene.  Men selv om sukkersnøen volder færre problemer, har vi stadig AHLM-ene (Alle Harde Lags Mor), og de er enda hardere og tøffere enn de var nede ved sjøene.

Ett slikt lag som jeg fant på 2 meters dyp motsto alle forsøk på å bli tatt prøver av.  Det jeg hadde av kniver og snøsager laget knapt merke i snøen, og å skjære gjennom laget var det ikke snakk om.  Etter forslag fra Lou prøvde jeg i stedet å bore gjennom det 5 cm tykke laget med en navar – og de skarpe knivene på navaren gjorde jobben til slutt.  Jeg har bestemt meg for å kalle dette for ”Chuck Norris-laget”.  Chuck Norris legger ikke igjen beskjeder, han legger igjen advarsler.

Jeg har brukt et nær-infrarødt kamera (NIR) til å dokumentere lagdelingen i gropa.  NIR-sensoren i kameraet er følsom for forskjeller i kornstørrelse, og dermed blir lagdelingen tydelig i bildet.  Bildene dokumenterer hvordan forholdene endrer seg etter hvert som vi nærmer oss kysten.9feb

NIR-bilder tatt fra området ved Recoverysjøene (til v.) og her.  Mørkere sjatteringer betyr generelt større snøkorn.  Pilene til venstre markerer to 5 cm tykke lag av løs sukkersnø. Pila til høyre viser et mer normalt rimlag med store krystaller som dannes om sommeren av vanndamp som forflytter seg nede i snølaget.  Bilder: Zoe Courville

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy