Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Klippen møter fjellene

by Kirsty Langley — sist endret 22.02.2009 - 23:06

Etter måneders reise over en uendelig hvit slette, med den perfekte horisonten bare sjelden punktert av noe mer virkelig enn en dagdrøm, begynte forventningene å bygge seg opp til møtet med fjellene mot kysten, Fimbulheimen.

Sted: Tønnesenbreen, 71º 58’ S, 3º 32’ Ø, 1710 m.o.h.
Vær: Skyfritt, -25 C, svak vind 3 m/s

Jeg var den siste til å se dem.  Satt i ”the Rock”, klippen (radarsleden), gjennom hele den 24 timers kjøreturen ut av stormen, med alle vinduene fullstendig og tykt gjeniset.  Jeg kom ut igjen til strålende solskinn, en mild bris og store klippevegger som brøt synsfeltet mitt.  De store, mørkebrune inntrengerne i virkeligheten vår var magneter for øyet.  Klippen hadde funnet sine egne.

Kjøreturen ned Slithallet til lavlandet neste formiddag var storslagen.  Den krystallklare lufta og mangelen på referanser gjør det vanskelig å fatte dimensjonene, og jeg ville vel blitt enda mer imponert om jeg kunne ha sett en prikk av en klatrer på veggene av stein.  Den lette og gemyttlige stemningen steg bare enda høyere da vi ble ønsket velkommen tilbake til sivilisasjonen av mannskapet fra Troll, med kaka over alle kaker.

Antarktisplatået er en fantastisk verden av variasjoner der vi lærer å oppfatte det små og det fine, der vi selv er de største og likevel de minste elementene.  Vi har tatt til å føle oss som en del av dette, og nyter herlighetene i fulle drag. Fjellene er et kjærkomment syn, men jeg undrer om det er mer fordi de signaliserer at slutten nærmer seg, en retur til noe tilnærmet normalt.


13feb

Britt, vinterkokken på Troll, ønsket oss velkommen med denne utrolige kaka.


13febkake


”The Rock” finner sine egne.  Foto: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt


Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy