Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Lasting av ”Ivan Papanin”

by Stein Tronstad — sist endret 22.02.2009 - 23:02

Forskningsutstyret og iskjernene våre har forlatt kontinentet! Det gode skip ”Ivan Papanin tok om bord lasten i dag, og forhåpentligvis er alt trygt framme i Cape Town for videre befordring tidlig i neste måned.

Sted: Fimbulisen, 70º 06’ S, 5º 19’ Ø, 70 m.o.h.
Vær: Overskyet, -11º C, laber bris 7 m/s

“Ivan Papanin” er et stort, isbrytende frakteskip av Murmansk.  Gjennom denne sørsommeren går det i fart for ”DROMSHIP”-nettverket med last mellom forskningsstasjonene i Dronning Maud Land og Cape Town.  Tidlig i morges kom det inn til Fimbulisen fra Atkabukta nær den tyske Neumayer-stasjonen, og i kveld returnerer det dit for å ta mer last før det fortsetter til Cape Town.

Lastingen gikk smertefritt.  Det meste av frakten var lastet opp i containere, og gikk om bord med noen få kranhiv.  Sammen med oss på ”kaia” var Trond, Johan og Kai fra Troll, som har kommet ned for å ta imot forsyninger til stasjonen og skipe ut avfall og annen last til Sør-Afrika eller tilbake til Norge.  De driver en mer seriøs transportvirksomhet enn vi gjør, med store Prinoth tråkkemaskiner som trekker opptil fem containersleder hver.

Vanligvis er det ganske livlig her nede på losseplassen gjennom sommeren, for stedet blir bokstavelig talt invadert av adeliepingviner.  De er nysgjerrige av natur, og tiltrekkes av alt som er uvanlig, og i særdeleshet av menneskelig aktivitet.  Miljøbestemmelsene krever at vi lar vilt og dyreliv være i fred, men hva skal vi gjøre når dyrelivet ikke vil la oss være i fred?  Så vi kikker like interessert på dem som de ser ut til å kikke på oss; det er vanskelig å unngå å bli sjarmert av disse nysgjerrige og kvikke fuglene.

Men sommeren er på hell, og fuglene er i ferd med å forlate kysten.  I morgen vil alt være stille på Fimbulisen.  Skipet vil ha stukket til havs, pingvinene vil ha satt kurs for drivisen, og vi vil være på veg oppover Hellehallet mot Troll.


18feba

En enslig adeliepingvin holder oppsyn med lastingen av ”Ivan Papanin”.  Foto: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt18febb

Trond Løvdals godstog på veg utover isbremmen i kveldinga.  Foto: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt

Syndication
Atom
RDF
RSS 2.0
Powered by Quills
 

Personlige verktøy