Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Skip to content. | Skip to navigation

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Document Actions

Første forskningsstopp på returen

by Stein Tronstad — last modified 2009-01-02 08:58

På lille julaften kunne Antarktistraversen forlate Amundsen-Scott-stasjonen på Sørpolen og ta fatt på den 2300 kilometer lange returreisen tilbake til Troll-stasjonen. Etter ei uke i felten er alt i god gjenge, og første forskningsstopp er nå fullført.

Første forskningsstopp på returen

Deltakerne på traversen samlet til et gruppebilde på det seremonielle polpunktet ”kvelden” før avreise. Foto: Stein Tronstad/Norsk Polarinstitutt

Rundt 300 kilometer ut fra Sørpolen ble det gjort holdt i 2 dager for å hente opp i alt 55 meter med iskjerneprøver, snøprøver og andre data, og for å gjennomføre en prøvetur med det ubemannete flyet, UAV-en.  Arbeidet ble gjennomført som planlagt, og traversen er nå på farten igjen, på veg mot neste stopp over den sørligste av de nyoppdagete Recoverysjøene, kjent som ”Lake D”.

Forskningsstoppen var den første i en serie på 7 som er planlagt for returtraversen, hvorav den mest langvarige vil ta 8 dager.  De fleste av disse stoppene vil bli lagt rundt Recoverysjøene, i den øvre delen av nedslagsfeltet til den store Recoverybreen som siger fra Antarktisplatået og nedover mot Weddellhavet.  Langs hele ruta vil deltakerne på traversen samle et vidt spekter av data om klimahistorie, snøakkumulasjon og brebevegelser.  Over Recoverysjøene vil det også bli gjennomført målinger av tyngdekraft og overflatebevegelser, i håp om å få et første glimt av hvilken rolle disse sjøene langt under isoverflaten spiller for innlandsisens dynamikk.

De 12 deltakerne på traversen er glade for endelig å være av gårde på den turen de har planlagt gjennom flere år, og ser fram til å bruke denne enestående muligheten til å samle de første bakkedata fra et til nå uutforsket område.

Les mer i ekspedisjonsdagbokaPersonal tools