Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Skip to content. | Skip to navigation

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Document Actions

Traversen feirer nyttår på Utilgjengelighetspolen

by Stein Tronstad last modified 2008-04-22 12:47

Deltakerne i den norsk-amerikanske forskningstraversen feiret nyttårsdagen på det mest fjerntliggende stedet på hele Antarktiskontinentet, nemlig Utilgjengelighetspolen.

Utilgjengelighetspolen er det punktet som ligger lengst unna kysten på kontinentet. Den befinner seg 3732 meter over havet på posisjonen 82,11145oS og 55,03448oØ. Forskere fra den daværende Sovjetunionen var de første til å besøke dette stedet i desember 1958.  Da ble en liten stasjon i form av ei sledemontert hytte plassert på stedet, og bebodd i noen få sommeruker.  På toppen av et lite tårn ble det plassert en byste av Lenin, vendt mot Moskva.  Bysten står fortsatt, og kan ennå i dag ses på mange kilometers avstand.  Forskningshytta er derimot begravd under snøen.

Flere andre vitenskapelige traverser har besøkt dette historiske stedet: de sovjetiske antarktisekspedisjonene i 1963-64 og 1966-67, og de amerikanske “South Pole to Queen Maud Land Traverse” i 1965 og 1967.  Stasjonen ble etablert under det internasjonale geofysiske år, det vil si det forrige polaråret.

Et halvt århundre etter at stasjonen ble etablert, har vi satt opp vår forskningsleir rundt 6 km fra det historiske stedet i den hensikt å bore iskjerner og gjøre klimaforsknin på et uberørt sted. Den norsk-amerikanske forskningstraversen er et bidrag til det internasjonale polaråret 2007-2009.  Ånden fra de tre tidligere internasjonale polarårene lever videre!


Personal tools