Dette nettstedet oppdateres ikke lengre. Du ser nå en arkivert versjon. This website is no longer being updated. You are viewing an archived version.

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Norwegian-American Scientific Traverse of East Antarctica

Side-alternativer

Traversen i mål

by Stein Tronstad sist endret 22.02.2009 - 23:01

Den 21. februar klokka 1600 UTC, 17 norsk tid, rullet den norsk—amerikanske forskningstraversen over Øst-Antarktis 2007-2009 inn til Troll. Feltdelen av dette store polarårsprosjektet er dermed vellykket gjennomført.

Traversen i mål

Staben på Troll ser traversen komme inn på stasjonen.

Traversen ble hilst velkommen av hele stasjonsstaben på Troll, av direktørene ved Norsk Polarinstitutt, av representanter for departementene og av gjester fra Sør-Afrika, Tyskland og Canada – inkludert Sør-Afrikas forsknings- og teknologiminister som kom på besøk undervegs fra SANAE til Novolazarevskaya.

I tillegg var det planlagt at Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim skulle være på Troll for å møte traversen og for å drøfte klimaspørsmål knyttet til Antarktis, sammen med en delegasjon av ministere og regjeringsrepresentanter fra 14 ulike land.  Flyet fra Cape Town ble forsinket av dårlig vær på ruta, men delegasjonen vil møte traversen på Troll to dager seinere.

Traversen har vært et høydepunkt i det norsk-amerikanske forskningssamarbeidet gjennom Polaråret, og er båret fram av betydelige logistiske og vitenskapelige bidrag fra det nasjonale forskningsrådet i USA (NSF), Norges forskningsråd og Norsk Polarinstitutt.  Ekspedisjonslederen denne sesongen, Tom Neumann, sier det slik: ”Dette prosjektet er gjennomført i det Internasjonale polarårets sanne ånd.  Verken USA eller Norge kunne ha gjennomført dette alene, verken vitenskapelig eller logistisk.  Samarbeidet vårt har vært et nøkkelelement ved dette prosjektet.”

Jan-Gunnar Winther, direktør for Norsk Polarinstitutt og ekspedisjonsleder den første sesongen, peker også på at dette har vært det største, norske forskningsprosjektet i Antarktis siden det Internasjonale geofysiske året for 50 år siden.

Alle forskerne som deltar i prosjektet er allerede travelt i arbeid med alle datasettene som er samlet inn undervegs, og dusinvis av vitenskapelige skrifter vil følge.  De 12 traversdeltakerne, deltakerne på tidligere deler av traversen og utallige støttespillere er glade for å se at anstrengelsene vil lede fram til enda en bit av kunnskap til det store puslespillet som klimaet på dette islagte kontinentet virkelig er.

Les en oppsummering av forskningen gjennom andre sesong her.

Les traversdeltakernes daglige inntrykk og refleksjoner i feltdagboka.


Personlige verktøy